Aankoopmakelaar
- een vak apart

Het kopen van een huis is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. Juist dan is het fijn als iemand je begeleidt die de woningmarkt van binnen en van buiten kent. Iemand die betrokken is en jou goed adviseert. Erkens Aankoopmakelaar ontzorgt jou in het aankoopproces en helpt je met keuzes maken die bij jou passen.

ERKENS AANKOOPMAKELAAR

Jouw Woningaankoop:
Van Start tot Sleutel

Je huis is misschien wel de belangrijkste plek in je leven. Daarom leef ik als NVM-aankoopmakelaar helemaal met je mee bij de aankoop van jouw nieuwe thuis.

 

 

Er komt veel kijken bij het kopen van een huis: van de zoektocht en de bezichtiging tot aan het onderhandelen en de overdracht. Hieronder vind je het volledige aankoopproces in 8 stappen.

 

Voor velen van ons is een huis kopen de grootste financiële investering in het leven. Het brengt dan ook aardig wat vragen en misschien zelfs spanning met zich mee.

Onderstaand stappenplan informeert je over elke stap in het aankoopproces en helpt je goed voorbereid het traject in te gaan. Zodat je precies weet wat je te wachten staat.

Erkend NVM Makelaar en Taxateur

Etienne Erkens
Het aankoopproces in beeld

Etienne Erkens, ervaren aankoopmakelaar, begeleidt je door het hele aankoopproces. Hij helpt met het zoeken naar de geschikte woning, voert de onderhandelingen en biedt ondersteuning bij de juridische en financiële aspecten, zodat je verzekerd bent van een soepele en succesvolle aankoop.

1_erkens (1) kopie

1: Kennismaking

In het kennismakingsgesprek bespreek ik graag wat je precies zoekt en wat jouw wensen zijn. Of het nu gaat om het type woning, de buurt van je voorkeur, het aantal slaapkamers of de energiezuinigheid – alles komt aan bod.

2_erkens

2: Oriënteren omgeving

Voordat je kunt beginnen met de zoektocht naar een woning, is het verstandig te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Hoeveel kun je lenen en wat zijn dan de maandelijkse lasten? Kijk ook al eens welke plaatsen of buurten de voorzieningen hebben die aansluiten bij jouw wensen. Denk bijvoorbeeld aan de nabijheid van scholen, winkels, openbaar vervoer en sportfaciliteiten. Ook is het slim om te letten op zaken als verkeersdrukte en de algehele sfeer van de wijk.

3_erkens

3: Bezichtigingafspraak

Zodra je weet hoeveel je maximaal kunt en wilt uitgeven aan een woning en we samen jouw woonwensen op een rij hebben gezet, kan de zoektocht beginnen. Met mijn zoeksysteem ontvang je het aanbod vaak net iets eerder dan Funda. Heb je een huis gevonden dat je aanspreekt? Dan is het tijd om de woning samen te bezichtigen. Zo kom je erachter of het huis daadwerkelijk aan je wensen voldoet.

4_erkens

4: Bouwkundig adviseur nodig?

Als je een huis koopt, mag je verwachten dat het huis geschikt is voor "normaal gebruik". Dit betekent dat er veilig gewoond kan worden met een redelijke mate van duurzaamheid. Als koper heb je een onderzoeksplicht. Etienne ondersteunt bij het invullen van de onderzoeksplicht. Hij kijkt met een neutrale blik naar het huis en stelt kritische vragen. Hij kent de potentiële risico’s van een huis en weet waar je op moet letten. In sommige gevallen is het verstandig een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

5_erkens

5: Onderhandelingsstrategie

Als je eenmaal je zinnen hebt gezet op een woning, is het soms lastig om objectief en zakelijk te blijven. Emoties gaan een rol spelen waardoor de kans bestaat dat je te veel voor de woning betaalt. Etienne helpt bij het bepalen van de beste onderhandelingsstrategie en adviseert over een realistische prijs. Als taxateur heeft hij ervaring met het bepalen van de juiste prijs en heeft hij toegang tot de NVM-database waarin hij kan zien wat de waarde is van vergelijkbare woningen.

6_erkens

6: Opstellen koopovereenkomst

Als koper en verkoper het eens zijn over de prijs, opleverdatum, ontbindende voorwaarden en eventuele afspraken over roerende zaken, dan is er overeenstemming. De wet bepaalt dat de koop van een onroerende zaak schriftelijk moet worden vastgelegd. Zodra partijen mondeling overeenstemming hebben bereikt over de verkoop, zijn koper en verkoper nog niet gebonden. Een mondelinge afspraak is dus niet bindend. Samen bespreken we de koopovereenkomst om te zien of alle gegevens kloppen, er geen nadelige clausules in zijn opgenomen en om een toelichting te geven. Zo weet je als koper precies waar je voor tekent.

7_erkens

7: De financiering

Als de koopovereenkomst is getekend, dan is het tijd om de eventuele financiering in orde te maken. De meeste mensen sluiten hiervoor een hypotheek af. Met de huidige regelgeving is het mogelijk om tot 100% van de waarde van je nieuwe huis te financieren. De overige kosten moet je zelf financieren. Dit zijn de kosten (koper) op een rij: - Overdrachtsbelasting - Notariskosten - Advies- en bemiddelingskosten - Taxatiekosten - Bankgarantie - Eventuele bouwkundige keuring

8_erkens

8: Notaris

Een paar dagen voor de afgesproken overdracht ontvang je van de notaris een concept-leveringsakte en een nota van afrekening. Controleer goed of alle gegevens kloppen. Etienne helpt je hierbij. Vlak voor de overdracht inspecteren we samen de woning om te zien of deze nog in de afgesproken staat is. Daarna gaan we samen naar de notaris,. Daar betaal je de koopsom, de overige kosten en eventueel de prijs van de overgenomen roerende zaken. Vervolgens teken je de akte van levering en worden de sleutels overhandigd

Neem contact op

Wil je vrijblijvend kennismaken of heb je vragen?

shadealo

Een huis koop je met je hart, maar je kiest het met je verstand

Aankoopbegeleiding

Het kopen van een huis is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. Juist dan is het fijn als een deskundig en betrouwbaar persoon je begeleidt en adviseert. Iemand die de lokale woningmarkt kent en alles weet over de bestemmingsplannen en de toekomst van de buurt.

Etienne houdt het hoofd koel en zorgt ervoor, juist in een krappe woningmarkt, dat je geld bespaart en de beste keuzes maakt. Hij kent de lokale situatie en weet precies wat er bij het kopen van een huis komt kijken. Hij wijst op bouwkundige aspecten, ontbindende voorwaarden en gemeentelijke bepalingen zodat je niet voor onverwachte kosten, nare verrassingen of juridische haken en ogen komt te staan. En uiteraard helpt hij bij het bepalen van de juiste onderhandelingsstrategie, zodat jij jouw nieuwe huis kunt kopen voor de scherpste prijs en onder de beste voorwaarden.

ZOEK NIET ALLEEN, MAAR VIND OOK.

Etienne Erkens
Jouw aankoopmakelaar

De Complete Gids
voor Jouw Woningaankoop: Van Zoeken tot Genieten met Erkens Aankoopmakelaar.

Erkens Aankoopmakelaar helpt je bij het zoeken naar een woning die bij je past. Ik raad je aan om een kijkje te nemen in de gemeenten/buurten/wijken die je aanspreken. Zo krijg je inzicht in de voorzieningen die er in je (nieuwe) woonomgeving zijn en welke je belangrijk vindt. Check www.funda.nl regelmatig op nieuwe woningen, zodat je steeds beter weet wat je wilt kopen. Erkens Aankoopmakelaar vergelijkt je woonwensen met de woningen in de NVM-database. Door mijn ervaring kan ik een goede selectie maken uit het actuele aanbod om zo tot de juiste match te komen. Erkens Aankoopmakelaar heeft kennis van de lokale woningmarkt en heeft snel zicht op de woningen die nieuw op de markt komen. Ik kan je zo veel speurwerk uit handen nemen.

Inventariseer je financiële mogelijkheden. Ga, voordat je op woningjacht gaat, langs bij een erkend hypotheekadviseur zodat je weet wat je kunt en wilt lenen. Erkens Aankoopmakelaar kan je helpen bij het vinden van een onafhankelijk adviseur.

Als je je oog op een woning hebt laten vallen is het tijd voor een nadere kennismaking. Erkens Aankoopmakelaar regelt een bezichtigingsafspraak en begeleidt je. Loop voor je bezichtiging nog even een rondje door de buurt. Houd bij de bezichtiging je woonwensen en je toekomstplannen in het achterhoofd. Erkens Aankoopmakelaar zal ondertussen de woning kritisch bekijken. Erkens Aankoopmakelaar kijkt hierbij onder andere naar het onderhoud van de woning, de aanwezigheid van eventuele gebreken en naar eventuele noodzakelijke reparaties of uit te voeren verbouwingen. Ik kan je ook adviseren een bouwkundig specialist in te schakelen voor nader onderzoek. Daarnaast informeer ik naar praktische zaken, zoals het aantal andere bezichtigingen en welke biedingsprocedure wordt gehanteerd.

Onderzoeksplicht koper.

Van jou als koper wordt verwacht dat je de staat van de woning onderzoekt. Gebreken die je bij de bezichtiging had kunnen ontdekken, komen voor jouw rekening en kunnen later niet als verborgen gebrek worden benoemd. De onderzoeksplicht geldt ook voor juridische aspecten. Hierbij kun je denken aan erfdienstbaarheden, zoals recht van overpad.

 

Mededelingsplicht verkoper.

De verkoper is verplicht je te informeren over zaken die voor jou van belang kunnen zijn, zoals gebreken. Bijvoorbeeld een lekkage. Dit geldt niet voor gebreken die je zelf kunt zien; bijvoorbeeld kozijnen die verrot zijn of scheuren in muren. De verkoper hoeft je daar niet uitdrukkelijk op te wijzen.

Als je hart sneller gaat kloppen bij een bepaalde woning, zal Erkens Aankoopmakelaar bekijken of het nodig is een bouwkundig specialist in te schakelen. Op die manier kan de exacte staat van de woning in kaart worden gebracht. Ook neem ik je werk uit handen door onderzoek te doen naar bijvoorbeeld:

  • Bestemmingsplannen
  • Milieuaspecten
  • Relevante gegevens in het Kadaster
  • Status en verplichtingen van Vereniging van Eigenaren
  • Gemeente- en provinciebepalingen
  • Aanwezigheid energielabel

Als je een bepaalde woning wilt kopen adviseert Erkens Aankoopmakelaar je over de beste biedingsstrategie op basis van alle verzamelde informatie. Ik help je bij het vaststellen van een strategisch openingsbod. Als taxateur heb ik veel ervaring met het bepalen van de juiste waarde en in de NVM database kan Etienne zien wat de marktwaarde is van vergelijkbare woningen. Bij het uitbrengen van het bod, kan Erkens Aankoopmakelaar deze – indien gewenst – van ontbindende voorwaarden voorzien. Op basis van deze voorwaarden kan een koopovereenkomst alsnog ontbonden worden.
Goed om te weten:

  • Een uitgebracht bod kan worden herroepen of vervangen door een hoger of lager bod, zolang het niet door de andere partij is aanvaard. Een uitzondering is een bod met een tijdslimiet voor aanvaarding.
  • Wanneer je als eerste biedt, betekent dat niet automatisch dat een andere koper niet meer kan bieden.

 

Voorbeelden van ontbindende voorwaarden:

  • Financieringsvoorbehoud
  • Negatief bouwadvies
  • NVM No-Risk clausule

Als de verkoper je bod heeft geaccepteerd, kan de koopovereenkomst worden opgesteld. Je loopt deze samen met Erkens Aankoopmakelaar door om zeker te zijn dat alles klopt. Erkens Aankoopmakelaar let in het bijzonder op de koopsom, de opleverdatum, de ontbindende voorwaarden en de lijst van zaken die de verkoper in de woning achterlaat. Als alles in orde is dan ondertekenen jij en de verkoper de koopovereenkomst. Jij en de verkoper ontvangen een kopie van de overeenkomst. Zodra de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend ontstaat de koop. De makelaar stuurt de getekende koopovereenkomst naar de notaris.

Drie dagen bedenktijd.

Als jij en de verkoper de koopovereenkomst hebben ondertekend, gaat de wettelijke bedenktijd van drie dagen voor de koper in. Dat betekent dat je binnen deze tijd alsnog kunt afzien van de koop.

Wanneer de koopovereenkomst getekend is dien je je financiering definitief rond te maken. Dit gebeurt meestal in de vorm van een hypotheek. Aan de hand van de koopsom, eventuele verbouwingsplannen, eventueel eigen geld en de zogenaamde kosten koper (de kosten van de kadastrale inschrijving, overdrachtsbelasting en je notariskosten voor het transport), kan je hypotheekadviseur precies vaststellen welk bedrag je aan hypotheek nodig hebt. Erkens Aankoopmakelaar kan je verwijzen naar een onafhankelijk hypotheekadviseur. Zodra de financiering rond is, stuurt de bank de hypotheekstukken naar de notaris. Voor de datum van levering zorgt de bank dat de hypotheeksom wordt gestort op de derdenrekening van de notaris.

Als een datum is vastgesteld voor de overdracht van de woning, is het afwachten tot de notaris de eigendomsoverdracht (akte van levering) en de hypotheekakte heeft voorbereid. Meestal krijg je een paar dagen voor de levering van de notaris een concept-leveringsakte, een concept-hypotheekakte en een nota van afrekening. Samen met Erkens Aankoopmakelaar controleer je of alle gegevens kloppen en neem de tijd om de akten rustig door te lezen. Op de dag van overdracht doorloop je het volgende proces:

  • Vlak voor de overdracht inspecteer je samen met Erkens Aankoopmakelaar de woning om te controleren of deze in de afgesproken staat wordt opgeleverd.
  • Daarna ga je naar de notaris en teken je de akte van levering en de hypotheekakte.
  • Vervolgens zorgt de notaris ervoor dat de akten worden ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Na deze inschrijvingen ben je officieel eigenaar van je nieuwe woning. Bij de overdracht ontvang je meestal direct de sleutels.

Het koopproces is afgerond. Gefeliciteerd! Je bent eigenaar van je nieuwe woning! Natuurlijk blijft Erkens Aankoopmakelaar voor je klaar staan mocht je nog vragen hebben.